ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Ο Μινωικός Πολιτισμός ήταν ο πρώτος οργανωμένος πολιτισμός στην Ευρώπη, και άκμασε στο νησί της Κρήτης μεταξύ του 37ου αιώνα και του 14ου αιώνα π.Χ. Το εντυπωσιακό επίπεδο οργάνωσης της αρχαίας Μινωικής κοινωνίας φαίνεται ξεκάθαρα από τα εκτεταμένα ερείπια και ευρήματα που ανακαλύφθηκαν μετά την ανασκαφή των τεσσάρων κύριων ανακτόρων, τα οποία είναι εκπληκτικά, ειδικά όσον αφορά το μέγεθός τους.

Μινωικές πόλεις, τάφοι και νεκροταφεία έχουν ανακαλυφθεί σε όλη την Κρήτη, αλλά τα τέσσερα κύρια ερείπια ανακτόρων βρίσκονται στην Κνωσό, την Φαιστό, τα Μάλια και τη Ζάκρο· οι μεγάλες, σύνθετες ανακτορικές δομές, που αποτελούνται από δύο ή τρεις ορόφους, και εκτείνονται σε αρκετές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, θεωρείται ότι υπήρξαν τοπικά διοικητικά, εμπορικά, θρησκευτικά και πολιτικά κέντρα.

Το προηγμένο και εξαιρετικό επίπεδο του Μινωικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής του ικανότητας, φαίνεται σε μεγάλο βαθμό από έναν αριθμό πήλινων πινακίδων, που ενώ οι παλαιότερες από αυτές έχουν ιερογλυφική γραφή, οι νεότερες έχουν τη Γραμμική Α γραφή. Φαίνεται πως η εφεύρεση της γραφής στην Κρήτη πιθανώς υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι αυξανόμενες διοικητικές υποχρεώσεις, όπως προκύπτει από τις λογιστικές πινακίδες και τα άλλα οικονομικά αρχεία, καθώς και για λόγους τελετουργικής επικοινωνίας, καθώς βρέθηκαν αναθηματικές πινακίδες της εποχής με σύμβολα της γραφής χαραγμένα πάνω τους.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΓΡΑΜΜΙΚΗ B
Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΛΛΑΒΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Γραμμική Β θεωρείται η γραπτή γλώσσα των αρχαίων Μινωιτών και Μυκηναίων, η οποία ήταν η εξέλιξη της Γραμμικής Α που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Κρήτη, το Αιγαίο και την Κύπρο, και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα π.Χ. Η Γραμμική Β αναπτύχθηκε επίσης προκειμένου να εξυπηρετηθεί το υψηλό επίπεδο οργάνωσης της αρχαίας Μινωικής κοινωνίας, περιέχοντας λέξεις και αριθμούς που αφορούσαν νομικά, οικονομικά και θρησκευτικά θέματα, αποκαλύπτοντας μια λεπτομερή ανακτορική γραφειοκρατία, όπου η διοίκηση του ανακτόρου κατέγραφε οτιδήποτε έκανε ή αποτύχαινε να κάνει αντίστοιχα.

Ο Arthur Evans, ο αρχαιολόγος που έκανε τις ανασκαφές στο Ανάκτορο της Κνωσού, ανακάλυψε τις πρώτες πινακίδες Γραμμικής Β το 1902. Στην αρχή αποκρυπτογραφήθηκε το αριθμητικό σύστημα της Γραμμικής Β, παρόλα αυτά, ο τρόπος σύνταξης της ίδιας της Γραμμικής Β παρέμεινε ένα μυστήριο για δεκαετίες…
Ήταν μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1950 που ο γλωσσολόγος και αρχιτέκτονας Michael Ventris κατόρθωσε να αποκρυπτογραφήσει την Γραμμική Β, με την πολύτιμη βοήθεια του γλωσσολόγου John Chadwick. Μαζί, ανακάλυψαν ότι η Γραμμική Β ήταν μια γραπτή μορφή της Ελληνικής γλώσσας που είχε καταγραφεί πολλούς αιώνες πριν τον Όμηρο, και στην πραγματικότητα ήταν η πρώτη γραπτή Ευρωπαϊκή γλώσσα.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β

Ο δημιουργικός και καινοτόμος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του Avra Imperial Hotel εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τα δομικά χαρακτηριστικά των Μινωικών ανακτόρων, ενώ μπορείτε να δείτε χαραγμένα σύμβολα της Γραμμικής Β στα πατώματα και τους τοίχους των δωματίων, σε όλους τους δημόσιους χώρους και στους περιβάλλοντες χώρους του ξενοδοχείου.

Κατά την παραμονή σας στο Avra Imperial Hotel και σε όλα τα ξενοδοχεία και διαμερίσματα του Avra Collection, θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Μινωικό Πολιτισμό και την Γραμμική Β, ανακαλύπτοντας πολλά συναρπαστικά γεγονότα για την πρώτη γραπτή γλώσσα της Ευρώπης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αρχαίες Κρητικές γραφές, μπορείτε επίσης να διαβάσετε το φυλλάδιο της Γραμμικής Β, και να ανακαλύψετε το νόημα των διαφόρων επιγραφών της Γραμμικής Β που θα βρείτε στο ξενοδοχείο.